De reddingsboei

Posted on 26 mei 2022

0Op de snelboot onderweg naar Het Eiland. Genoeglijk genesteld voor een raam aan stuurboord. ‘The crossing to Terschelling takes about fifty minutes’, aldus de stewardess. Oortjes in. Podcast aan. Wat kan me gebeuren?

Dwars van de Pollendam zie ik, in een flits, een reddingsboei drijven. Er staat een scheepsnaam op. Een dubbele naam, onleesbaar; de snelheid van de Tiger zal inmiddels ± 45km. p/u zijn. ‘Wat als jij klaar bent met het verleden, maar het verleden niet met jou?’, is de openingszin van de podcast.

Met dit mooie weer varen er veel zeil- en motorboten op het Wad. Is er iemand overboord geslagen? Drijft er een drenkeling, of is deze al op de Pollendam geklauterd? Is er sprake van blinde paniek? Wordt het tijd voor een heldendaad? Zou een medaille van het Carnegie Heldenfonds me staan? Ik kijk achterom. De Tiger vaart echter zo snel dat de boei niet meer zichtbaar is.

Googelen op ‘man overboord bij Harlingen’ en ‘zoektocht drenkeling Waddenzee’ levert geen resultaat op. Mijn virtuele heldenstatus begint te slinken. Wat te doen? De KNRM inschakelen? De stewardess inseinen met het verzoek om de Tiger rechtsomkeert te laten gaan? Twijfel. De dienstregeling van Rederij Doeksen zou dan overhoop worden gegooid. Dat wil je toch niet op je geweten hebben?

Inmiddels is Griend in zicht. Vogels vliegen op, de natuur is onverstoorbaar. Geen reddingsboot, helicopter of rescue-RIB te bekennen. En op geen van de boten die wij passeren ontbreekt een reddingsboei.

Oortjes weer in. ‘Dit is een zoektocht naar de waarheid.’, aldus de podcast. De Brandaris lonkt. ‘Blijf op uw plaatsen tot het geluidssignaal heeft geklonken’, klinkt over de snelboot.

De Tiger meert aan. Met de woorden ‘er is slechts één weg naar geluk en dat is op te houden met je zorgen maken over dingen waar je geen invloed op hebt.‘, van de stoïcijnse filosoof Epictetus in gedachten, stap ik aan wal. Het Eiland omarmt me.

Oppasdienst. Een rondje jachthaven, met Nora in de kinderwagen. Even de steigers op slenteren. Aan de derde steiger ligt een een motorjacht; de Cecilia Catharina. In de kuip zitten een aantal mensen genoeglijk te borrelen. Biertje, wijntje, hapjes, de gezelligheid straalt ervan af.

De reddingsboeihouder aan de bakstag is leeg…