Influencer

Posted on 20 mei 2022

0‘Hé Pap, jij moet influencer worden’, sprak dochterlief naar aanleiding van mijn blogjes én werkgerelateerde media-aandacht.

Ik luister goed naar onze kinderen; vroeger stuurde ik hun bij, nu zijn de rollen omgedraaid. Dus, als vanuit die hoek een dergelijk advies komt, moet ik daar serieus mee omgaan. Maar hoe word je influencer?

Influencen betekent beïnvloeden. Meestal betreft dat het koopgedrag. De autoriteit van influencers is gebaseerd op kennis, jaloersmakende schoonheid, een band met hun volgers/fans of hun status. Want influencers heb je in allerlei vormen en maten. Van ‘sec’influencers tot popsterren.

En het is niet zomaar een grapje of rage. In influencer-marketing gaat wereldwijd een slordige 300 miljard euro om. Daar moet ik toch een graantje van mee kunnen pikken? Ik ga het beleidsmatig aanpakken, dan komt het vast goed!

Een grijze krullenbol tussen al die überhippe, snelle, trendvolgende, altijd blije, nooit zwaarmoedige maar wel bloedknappe en charismatische types. Het succes gloort!

Naar Marlies; doe mij maar een influencerkapsel. Tevens een style-consulter ingeschakeld, met als credo ‘elevate your style’. Die oude V70 weg, een nostalgische, stijlvolle cabrio past meer in het imago. Naar een personal trainer om mijn body (mijn taalgebruik moet meer worden doorspekt met Engelse termen) nóg goddelijker te maken. Vrouwlief naar de pumpup kliniek voor vullingen en het betere wegslobberwerk. Naast elke perfecte man hoort toch een incredible onweerstaanbare vrouw te staan?

Ik wil een strategisch interessante vriendenkring, spraakmakende interviews bij het betreden van openingen en premières, paparazzo-foto’s wanneer we op een terras in Corralejo zitten. Verder komt er een SocialMedia-wizzkid die ervoor zorgt dat mijn volgersaantallen exploderen.

Ook ga ik stekelige dingen roepen over van alles en nog wat. Roddels, achterklap en onthullingen werken namelijk goed voor je geloofwaardigheid en zorgen voor aandacht én followers. Kijk maar naar de juicekanalen!

En uiteraard koopgedrag beïnvloeden. Via speciale influencerplatforms (grow your brand and drive more sales!) is dat zo geregeld. Ik ga geloofwaardig en irresistible adviseren over musea, kunstaankoop, Terschelling, sloepen, cabrio’s, zonnepanelen, alcoholvrije gin, koortslipcrème, groene algen shampoo en veganistisch hondenvoer. Het plan is rond!

Maar dan valt mijn oog op een artikel over nieuw regeringsbeleid ‘Influencers met meer dan een half miljoen volgers worden binnenkort geconfronteerd met strenge regels.’

Tja… laat maar, dan is het niet meer de moeite…