Ruth kwam, zag en overwon.

Posted on 24 april 2017

0Voor (website en krant) GrootSneek schrijf ik recensies over voorstellingen die te zien zijn in Theater Sneek.

Ruth Jacott – Theatershow Ruth – Theater Sneek – zaterdag 22 april 2017

Chaka Kahn zong ‘I’m every woman’: Ruth Jaccott is zo’n vrouw. Ondeugend, bruisend, prikkelend, verontwaardigd, meeslepend, ingetogen, verleidelijk, uitbundig en contrastrijk. En alles met evenveel overtuiging. Ze draait al vanaf haar 17e mee in de muziek en heeft een imposante carrière. Veel hits, deelname aan het Eurovisie-songfestival (1993), glansrollen in theatershows en musicals.

In haar nieuwe theatershow ‘Ruth’ presenteert ze nummers van haar nieuwe album ‘Ik adem je in’, waarbij ‘Laat me’ (geschreven in de traditie van de oude slow-soulklassiekers) Ruth op het lijf geschreven is. Grote klasse! Maar ze snoept ook uit andere potjes. Na de pauze bracht ze nummers van collega’s die ze zelf graag had willen zingen; Willeke Alberti, Kenny B., Paul de Leeuw en André Hazes komen voorbij.

De vijfkoppige band bestaat uit jonge muzikanten. Het vakmanschap en speelplezier druipt er van af. Niet alleen instrumentaal maar ook vocaal. Bandleider Elvis Ediagbonya schreef nieuwe arrangementen voor de grote hits die daardoor absoluut aan kracht winnen en een vrijere, soulvollere, vorm krijgen. Het aloude ‘Blijf bij mij’, dit keer als duet met de fantastische toetsenist Elisha Amonoo- Neizer, was voor uw toegewijde recensent het hoogtepunt van de avond.

‘Ruth’: een avond heerlijk vermaak met verrassende contrasten: van een Hollands klompendansje tot een prachtig Surinaams nummer (Sranang). Van uitbundige glitterjurken, capes en prachtige hoeden tot verstilde ‘kleine’ uitvoeringen van Ruth’s succesnummers.

Veni, vidi, vici (‘ik kwam, zag en overwon’) is de bekendste uitspraak van keizer Julius Caesar. Dit gold afgelopen zaterdag in Sneek voor Ruth Jacott. Ze treedt niet gewoon op, maar overrompelt de zaal met haar energie, muzikaliteit en expressie. Een vakvrouw.

‘Dus laat ze zien wie je bent en verzamel al je kracht.’ (uit: Kruimeltje, CDsingle 1999).

 

 

Posted in: Recensies