Wintertijd: de oplossing

Posted on 25 oktober 2015

0Zondagochtend. De kerkklok slaat acht keer. Wintertijd! Fijn! Een uur langer geslapen. Heerlijk!

Tijd voor frisse ideeën! Zullen we dit (tijdens de winter) elk weekend doen? Als we dit precies 24 weken volhouden is het zondag 16 april 2017: de perfecte start van de zomertijd.

Alleen maar voordelen! Je slaapt ieder winterweekend een uur langer. Dat ene uurtje zorgt ervoor dat het lichaam endorfine aanmaakt waar we de hele week van profiteren.

Je valt er zelfs van af! Want tijdens de slaap komt er een groeihormoon vrij in het lichaam. Dit regelt dat het lichaam sneller herstelt en zorgt ook voor vetafbraak.

Wetenschappers hebben aangetoond dat we tegenwoordig wekelijks gemiddeld twee uur minder slapen dan 60 jaar geleden. Zo is de oorzaak van de gewichtstoename van onze bevolking bewezen én opgelost.

Dat door dit plan de traditionele indeling van dag/licht en nacht/donker gaat veranderen is geen probleem. Want waar praten we over? Hartje december komt de zon pas om een uur of negen op en gaat rond vier uur alweer onder. Bovendien zien we ‘m in de winter amper écht schijnen.

Verder zijn er alleen maar voordelen. Ook voor onze 24-uurseconomie waarin tijdsverschillen tussen landen geen rol meer spelen.

Nederland is een exportland. Het is gunstig dat je, al is het maar voor één week, kunt zeggen dat onze tijdzone identiek is aan die van, bijvoorbeeld, Los Angeles. Het zal onze positie als handelsnatie ongetwijfeld positief beïnvloeden.

Ons eigen leven wordt spannender en verrassender. Iedere week leven we in een andere sfeer, in een ander tijdsgewricht. Leuk! Depressies en dat akelige winterse sleurgevoel komen niet meer voor.

Verder heeft een positieve invloed op onderwijsprestaties. Bewezen is dat bij flexibilisering van tijdsstructuren de leerresultaten spectaculair verbeteren.

Tot slot krijgen koopavonden elke week een andere sfeer, zijn we nooit meer in de war of de klok een uur vóór- of achteruit moet, worden de donkere dagen voor de Kerst écht donkere dagen en zijn we van de Zwarte Piet-discussie verlost.

Ik zie dus alleen maar voordelen en vind dat we dit plan vanaf 2017 moeten gaan uitvoeren. Nu alleen nog de rest van Nederland overtuigen.

Maar dat is een detail…

-*-

-*-

-*-