Ubuntu in Sneek

Posted on 8 mei 2015

0Theater Sneek – 2 mei 2015 – South African Roadtrip, Khayelitsha United Mambazo Choir.

Onhandig zitten we daar, waarom staan we niet? Stijfjes in het ritme klappend, houterig meebewegend met de muziek & dans van de South African Roadtrip. In schril contrast met het soepel swingende, muzikaal bewegende collectief van het Khayelitsha United Mambazo Choir, aangevuld met 5 fantastische zangeressen. Het thema, de reis van de Oostkaap, waar de Xhosa’s leven, naar de Westkaap, waar het werk is, vormt de kapstok.

Rustend in het veilige, heerlijk zittende pluche werd het publiek in het volle Theater Sneek overspoeld door een rollercoaster van heerlijke Zuid-Afrikaanse muziek en dans. Soms teer en breekbaar zoals in het ontroerende ‘Lizalise idinga lakho’, het lievelingslied van Nelson Mandela, dan weer uitbundig swingend in Miriam Makeba’s ‘Pata Pata’.

Van prachtige meerstemmige harmonieën (bijvoorbeeld in Homeless, bekend gemaakt door Paul Simon) tot Afrikaanse smooth-jazz (het gevoelige, ingetogen ‘Lakutshon’Ilanga’). Zelfs een rap in de Xhosa-taal over roddelen kwam voorbij. Onverstaanbaar maar qua mimiek, klanken en expressie zeer herkenbaar. Knap!

Een feest van muziek, dans en emoties met als gemeenschappelijk gevoel de boodschap van Ubuntu-filosofie, dé basis van het hedendaagse Zuid-Afrika. Het gedachtegoed van ‘Madiba’ Nelson Mandela en bisschop Tutu met liefde, verdraagzaamheid en naastenliefde als kernwoorden.

Ondersteund door een 2-koppige band, grote schermen waarop de beelden van de reis Oost- naar de Westkaap werden getoond en functioneel, maar subtiel, licht vierde het Khayelitsha United Mambazo Choir hún feestje. Het laatste optreden in Nederland, na een tournee van 2 1/2 maand, was in Sneek. Dit vierden de artiesten door in de foyer. Ze trakteerden de borrelaars op een korte toegift, staande aan de bar.

Zo’n avond waar je blij en gelukkig van wordt. Het universele Ubuntu-gevoel, gevat in een aanstekelijke voorstelling.

Posted in: Recensies