Ro-theater. De zere neus van Bergerac

Posted on 8 mei 2015

0Theater Sneek – 25 februari 2015 – Ro-theater met ‘de zere neus van Bergerac”.

Onhandige feeën met menselijke trekjes zoals jaloezie, autoriteitsdrang en verliefdheid. Een fee-stagiaire die uit het publiek wordt geplukt. Een dikke kotsende, ruftende trol met weerzinwekkende tafelmanieren. Spannende degengevechten. Een neus die in een piemel verandert en meer onderbroekenlol.

Een vaardig dichtende Cyrano de Bergerac die ook nog salto’s maakt. Een naakte Christian (slechts gehuld in een handdoek) die sterft maar later weer herrijst uit de dood. Meezing-chansons (‘Non non rien n’a changé’ van Les Poppy’s) en kippenvel muziekmomenten (Brel’s ‘Ne me quitte pas’). Een toverapparaat (feeofoon) die niet werkt omdat er geen Wifi in de buurt is. Onmogelijke liefdes en véél meer absurditeiten.

In ‘de zere neus van Bergerac’ valt onmiskenbaar de hand van Arjan Ederveen, die tevens als fee Ada (van de afdeling communicatie & marketing) één van de hoofdrollen speelt, te herkennen. Zijn ‘Theo & Thea’ openmondverbazingslach was regelmatig te zien.

Het oorspronkelijke verhaal van het toneelstuk Cyrano de Bergerac uit 1897 van de Franse schrijver Edmond Rostand wordt niet met een korreltje- maar met een karrevracht zout verteld. Het verhaal gaat in ieder geval wel over de lengte van de neus van Cyrano, laat dát duidelijk zijn.

Uw toegewijde recensent zal u niet vermoeien met de verhaallijn. Je moet er bij zijn geweest om daar enige logica in te ontdekken. De vrijwel volle zaal, gevuld met een mix van kinderen en volwassenen die op deze familievoorstelling van het Ro-theater was afgekomen, was dat een zorg. Zij vermaakten zich kostelijk.

Geen wonder. Doorgewinterde vaklui zijn gestrikt voor dit stuk. Jack Wouterse (bekend van Allstars, Baantjer, Flodder) die met zijn dubbelrol als wensfee Brenda en oppertrol Knoessie Boessie de voorstelling kleurt. Sylvia Poorta (Flikken Maastricht, Onder het hart) trekt als opperfee Aurora het stuk vooral na de pauze naar zich toe. Wart Kamps (onlangs nog te zien als kapitein Bram in Missie Aarde) speelt Cyrano op een vooral stuntelige, humoristische- maar ook gevoelige wijze. En Ellen Pieters (bekend uit het Klokhuis) vlecht een humoristische rode draad als marketingfee Gemma.

Regisseur Pieter Kramer boetseerde een prachtige ‘over de top’ voorstelling met aanstekelijke, dynamische, knettergekke, melige, gedurfde, absurdistische humor waarin ontroering en muziek tevens een grote rol spelen.

Posted in: Recensies