Memphis Maniacs gaan los

Posted on 8 mei 2015

0Poppodium Bolwerk Sneek – 14 februari 2015 – Memphis Maniacs.

Ze stonden op Lowlands, Dance Valley, Oerol, Zwarte Cross, Concert at Sea, Noorderslag, Parkpop. Ze traden op in het Concertgebouw, Paradiso en ontelbaar veel meer zalen in binnen- en buitenland.

Eigen nummers spelen ze niet, ze maken mash-ups. Ingenieus muzikaal knip- en plakwerk waardoor verrassende combinaties van ogenschijnlijk oncombineerbare nummers ontstaan. Met hun mashes van techno, pop, house, reggae, rock, metal, hiphop, dance en nog veel meer stijlen spelen ze Nederland plat.

We hebben het over de Memphis Maniacs. Ze hebben zichzelf als doel gesteld om het publiek steeds weer te verrassen. En dat lukt. Een avond Maniacs is een feest van positieve energie. Dat én de combinatie van verrassing en herkenning zette het uitverkocht Bolwerk op z’n kop.

Muzikaal zit het geramd bij de Memphis Maniacs. Ik zou het een strak georganiseerde, aanstekelijke muzikale chaos willen noemen. De zanglijn van het ene nummer wordt gezongen over de melodie van een ander nummer. Je hoort riffs (‘waar is dat ook alweer van’), waarna de bijbehorende hit het overneemt om vervolgens terug te komen bij het eerste nummer óf door te knallen naar het volgende.

‘Jeanny’ van Falco vloeit naadloos over in ‘In the End’ van Linkin Park’s en eindigt als ‘Yeah’ van Usher. Van Queen tot Mental Theo, van the Beatles tot ACDC, van Lady Gaga tot the Red Hot Chili Peppers, van Eminem tot R.E.M., van Bob Marley tot Pharell Williams en van ZZ Top tot the Police: de Memphis Maniacs gebruiken ze allemaal.

De presentatie is ‘over the top’. Als een parodie: trainingspakken met retro-logo, Engels als voertaal, duistere artiestennamen (Reverend Big, Buck Wilson, Iwan Lebrowski) waarmee de bandleden worden aangeduid. Overdreven Freddy Mercury gebaartjes en maffe verkleedpartijen. Hoewel zanger Roy Smolenaars (Smash Robinson) de frontman is, staan ook de andere bandleden regelmatig in de spotlights. Deze afwisseling houdt de spanning er in. En: de Maniacs hebben er zelf écht lol in. Ze stralen dat overduidelijk uit.

De Memphis Maniacs hebben, ondanks het feit dat ze nummers van andere artiesten lenen, een geheel eigen stijl. Een optreden is een beleving waarbij niemand stil kan blijven staan. Ultiem contact met hun publiek, dáár gaan ze voor. De aanstekelijke, über-energieke en pretentieloze presentatie in combinatie met muzikale topkwaliteit maakt de band tot één van de pareltjes van het Nederlandse bandcircuit.

Posted in: Recensies