A stranger passed by…

Posted on 8 mei 2015

0Noorderkerk Sneek – 16 november 2014- Singer-songwriter Michael Prins.

Als een toevallige voorbijganger kwam hij de Noorderkerk binnen; singer-songwriter Michael Prins. Bijna verbaasd en overrompeld dat alle mensen speciaal voor hem waren gekomen. Pas na het eerste nummer ging de jas uit. ‘Ik speel vandaag veel op deze piano, want zo’n mooie heb ik thuis niet!’

Michael Prins gunde ons een kijkje in zijn wereld, zijn gedachten, zijn associaties, zijn muziek. Ontwapenend, zó zichzelf dat je er jaloers op wordt. In het begin een beetje onwennig, bijna onzeker, maar dat verdween gaandeweg het concert.

Spontaniteit was de leidraad van deze middag. Aan een setlist doet hij niet. Hardop denkend welk nummer hij zou gaan spelen fiedelde hij het intro door en gleed naadloos de song binnen. Het publiek zat erbij alsof het bij hem thuis op de bank zat. ‘Leuk dat jullie allemaal zijn gekomen!’, sprak hij glunderend.

Prins speelde veel nummers van zijn eerste (en enige) album Rivertown Fairytales, aangevuld met nieuw werk, bestemd voor de nieuwe CD die in januari uitkomt. Maar hij putte ook uit het genre van zijn inspiratiebronnen Tom Waits, Bob Dylan, Neil Young en speelde enkele ‘oude’ nooit uitgebrachte eigen composities.

Zijn stijl laat zich niet eenvoudig omschrijven: teksten als verhalen, associaties. Breekbare en intieme muziek. Maar ook oprecht, vol emotie, puur en met een geheel muzikale eigen koers qua timing, ritmiek, akkoorden en melodielijn. Niet altijd even toegankelijk maar met veel tederheid gespeeld en met spannende contrasten in volume, intensiteit en gevoel.

Zijn ‘hit’ Close to You, het nummer waarmee hij Giel Beelen’s programma ‘de Beste singer-songwriter van Nederland’ won kwam na de pauze voorbij. Zijn wens van vóór de break: ‘ik zou willen dat het publiek gaat klappen als ze een song herkennen’ ging hierbij in vervulling.

Prins betovert en inspireert, hij voegt iets toe aan het muzikale palet van de Nederlandse muziek.

‘Aan weglopen en dan weer terugkomen voor een toegift doe ik niet: dit is gewoon het laatste nummer.’ En weg liep hij, zoals hij kwam, zijn eigen wereld weer in…

Posted in: Recensies