Zwarte Piet of niet?

Posted on 8 mei 2015

0De eerste chocoladeletters en zakken pepernoten zijn alweer in de supermarkt gesignaleerd.

Dan wordt het dus weer tijd voor de jaarlijkse Zwarte Piet-discussie. Een nieuw soort folklore.

Of ik er iets over ga schrijven? Natuurlijk niet!

Ik zou dan namelijk beginnen over het feit dat je je een dergelijke discussie alleen kunt permitteren in een welvarende consumptiemaatschappij waarin schijnbaar geen belangrijkere issues bestaan.

Maar ook dat het zeer ongeloofwaardig overkomt dat half Nederland zich druk maakt om deze kwestie terwijl een paar jaar geleden er niemand over repte. En dat de link tussen slavernij, discriminatie en Zwarte Piet, voor deze discussie begon, nauwelijks werd gelegd.

Dat alle ophef, discussies en media-aandacht lachwekkend overkomt. Dat het onverantwoord is om gemeenschapsgeld uit te geven aan extra politie-mankracht tijdens Sinterklaas-intochten, een kinderfeest!

Het vervolg?

Ik heb al geluiden gehoord dat de 50+partij binnenkort actie gaat voeren tegen de karikaturisering van ouderen in de persoon van de Kerstman. Dat de Partij voor de Dieren de Paashaas-traditie wil verbieden. Ook gaat het gerucht dat er een actiegroep is gestart tegen het ‘blanke’ statement wat uitgaat van Sinterklaas’ witte schimmel.

Maar het wordt nog erger: stratenmakers die fluiten naar blonde dames zullen worden vervolgd. Het wordt gezien als stigmatisering van het vrouwelijke geslacht.

En dan heb ik het nog niet over het verbod op jodenkoeken, negerzoenen, roetmoppen, Friese paarden, Duitse herders, zwart geld, blanke vla en witte chocola.

Nee hoor, ik weet het zeker. Over Zwarte Piet ga ik niet schrijven, ik kijk wel lekker uit!…

Posted in: Van alles