Kermis in de stad

Posted on 8 mei 2015

0Grand Theft Auto, SimCity, World of Warcraft, FIFA 14, Ni No Kuni, Fire Emblem, Far cry… Kent u ze? Ooit van gehoord? Het zijn populaire computergames. Hightech-spelletjes in een snelle wereld. Over een half jaar staan er nieuwe namen bij en zijn anderen afgevallen. De digitale wereld.

Nee, dán vroeger! We speelden Mens erger je niet, Scrabble, Monopoly, Ganzenbord en organiseerden Risk-avonden met bier en paprikachips. Maar Scrabble heet nu Wordfeud en wordt gespeeld op smartphones. De snelle wereld…

Of tóch niet? De voorjaarskermis is weer neergestreken in Sneek. Een oude traditie, nauwelijks aangetast door de tand des tijds. Eeuwen geleden verheugden men zich in dorp en stad al op het reuzenrad, de oliebollenkraam, de roze zuurstokken, de draaimolen, het rariteitenkabinet met dansende aapjes, een vrouw met baard en de kleinste man ter wereld.

Maar ook op de schietttent, de touwtrekkraam , de suikerspin en de zweef. Het hele jaar werd gespaard voor de kermis. Het was feest! Sensatie, gezelligheid en romantiek: tijdens de kermisfeesten zijn heel wat liefdes ontstaan.

Ik weet het: de kermis van tegenwoordig is moderner dan de versie van pakweg 100 jaar geleden; de touwtrekkraam is ingeruild voor de Bomber van 30 meter hoog waarin mensen met 100 km. p/u ronddraaien en op de plaats van het rariteitenkabinet staat nu de razendsnelle Mega Polyp te lonken.

Maar het principe van het oude volksvermaak is onveranderd gebleven. We zien nog steeds de uitgelaten kinderen aan de hand van Pa en Ma naar de kermis huppelen, de flirtende pubers als vlinders om elkaar heen dartelen en de stoere kermisboy’s hun liefjes voor deze week uitzoeken.

De kermis als contrast voor de snelle digitale wereld waarin smartphones als een vergroeiing in handpalmen lijken te zijn ingekapseld, communicatie via IPhones de norm is en we op Buienradar kijken wat voor weer het nu buiten is.

De kermis heeft al deze technologie overleefd en is fier overeind gebleven. Kermis in de stad: tijdloos volksvermaak.

En die vrouw met baard uit het rariteitenkabinet? Juist ja…

Posted in: Van alles