Winstwaarschuwing Shell.

Posted on 29 januari 2014

2Aanleiding.

Rijkweg A6, Lemmer voorbij, een uur of tien ’s ochtends. Een Shell-benzinestation. Koffie! De tijd van niet te slurpen zwart bocht in tankkiosken hebben we gelukkig achter ons gelaten. De geur van versgemalen bonen sluipt in m’n neus als ik de “shop” betreed. Ik gá voor een cappuccino en een koffie verkeerd.

Wisselen.

Het lonkende, glimmende koffie-apparaat werkt op munten. Probleempje: ik heb uitsluitend een briefje van vijf. Geen nood! Naast de koffiecorner staat een wisselapparaat. Ik schuif het vijfje in de daarvoor bestemde gleuf. Er gebeurt niks. Nóg eens proberen. Geen resultaat. Een behulpzame mede-koffiejunk wijst mij op de tekst “out of order” op het schermpje.

Redding.

De redding is nabij. Een briefje met “naast de snackcounter vindt u nog een wisselautomaat” biedt uitkomst. Ik steek over. Naast de kroketloketten hangt inderdaad een wisselapparaat. Waar zit de biljetingang? Nergens. Logisch ! Het is een muntwisselaar. Kan gebeuren; dan maar naar de kassa-mevrouw. Na drie trage klanten ben ik aan de beurt. De caissière overhandigt me plichtmatig twee 2 Euromunten en twee muntjes van 50 eurocent.

Koffie?

Inworp: € 1,80 en “de machine wisselt niet“. Er zaten geen 10 en 20 Eurocent-muntjes bij het wisselgeld. Om Shell 20 cent fooi te geven voor een zelf getapte bak koffie uit een kartonnen bekertje gaat me te ver. Nogmaals oversteken dus, naar de muntautomaat bij de bamischijfdeurtjes. Het wisselapparaat spuugt, na inworp van een 2 Euro-stuk, een 1 Euro-munt, één van 50 en vijf stuks van 10 Eurocent uit.

Eindelijk!

Koffie! Voor de koffie-verkeerd van € 1,80 gooi ik één 1 Euromunt, éen van 50 cent-munt en 3 “dubbeltjes” in het apparaat. De heerlijke koffiegeur walmt me tegemoet. Geluk zit ‘m in de kleinste dingen…

De cappuccino.

Een “grote” cappuccino moet er ook nog komen. Prijs € 2,30. Balen: ik heb nog  maar twee 10 cent-muntjes. Dilemma. Nóg eens wisselen óf Shell extra spekken met 20 cent? Intussen staan aan de overkant een paar mensen te wachten voor de muntwisselautomaat. Ik sta hier, met een dampende kop koffie in mijn hand. En nu?

Het moet maar.

Logistiek murwgebeukt én door koffiebehoefte overmand druk ik knarsetandend op de cappuccino-knop nadat ik € 2,50 in de gleuf heb gestopt. Door de stress, commotie en het nijpende cafeïne-tekort vergeet ik bijna het kartonnen bekertje onder het apparaat te plaatsen…

Winstwaarschuwing.

NOS-nieuws 30 januari 2014: “De nettowinst van olie- en gasmaatschappij Shell is in het vierde kwartaal bijna gehalveerd.”

Aan mij heeft het niet gelegen…

Posted in: Van alles