Gregory Porter

Posted on 2 januari 2012

0Aanleiding:

Zoals jullie weten staat bij ons de hele dag Radio 6 (jazz & soul)  aan. Een heerlijke zender. Radio zoals radio hoort. Eigenwijs, met een duidelijke visie, presentatoren met allen een eigen stijl, maar vooral heerlijke muziek. Dankzij deze zender hoor ik regelmatig nieuwe muzieksensaties voorbij komen, waaronder Gregory Porter (1971).

Deze zanger/songwriter heeft een ongelooflijk mooie stem en schrijft prachtige jazzy nummers. Zijn stijl is een fusion tussen jazz en soul. Vergelijkbaar met de great soul en jazz-voices: Bill Withers, Curtis Mayfield, Donny Hathaway, Nat King Cole maar met een geheel eigen stijl en vooral warmte.

Kennismaking.

Het eerste nummer wat ik ooit van hem hoorde was Illusion. Een ingetogen stuk waarvan sommige mensen denken dat het een intro is. Maar het greep mij bij m’n strot. Zo ongelooflijk sweet en soulful gezongen, echter zonder slijmerig te worden.

“I’ve been checking for the weather and the time.

I’m like a bag that’s dropped and drifting in the wind.”

Gregory.

Porter is geboren in Los Angeles en ook opgegroeid in Californië. Z’n moeder (dominee in Bakersfield) liet hem op jonge leeftijd al kennis maken met Nat King Cole. Hij schreef op jonge leeftijd zelfs al nummers in die prachtige crooner-jazzsfeer.

Maar hij is ook beïnvloed door de “music of the south” (country, blues), maar vooral door gospel. Vooral de variaties en diverse interpretaties van de melodie ervan fascineerden hem.

Luister maar naar het eerste bovenstaande nummer (Be good). Hij zingt vrijwel constant dezelfde tekst maar varieert de melodielijn.  Zelf zegt hij óók veel te hebben geleerd van de melodieuze interpretaties van Charlie Parker en John Coltrane.

In eerste instantie leek hij echter op een heel andere carrière af te stevenen. Hij was een begenadigd American Football-speler (outside linebacker), daar heeft hij ook het postuur voor, kreeg zelfs een studiebeurs voor de San Diego State University. Maar een schouderblessure brak deze carriere af waardoor Gregory de muziek indook.

Toeval?

Hij ging optreden in jazz-clubs in San Diego en andere plaatsen en werd ontdekt door Kamau Kenyatta die hem, zoals hij zelf stelde: “taught him what he needed to know.”

Kenyatta werkte op dat moment samen met fluitist Hubert Laws aan een album met werk van Gregory Porters idool Nat King Cole: “Remembers the Unforgettable Nat King Cole” en nam Gregory Porter mee naar de studio. Laws was dermate onder de indruk van GP’s stem en sound dat hij een bonustrack met zijn inbreng aan het album toevoegde (Smile).

Water.

Stomtoevallig was de zus van Hubert Laws die dag aanwezig in de studio. Eloise Laws was producent van en acteerde in de musical: “It Ain’t Nothin’ but the Blues. Ze vroeg Gregory voor deze productie en mede dankzij zijn rol werd het een doorslaand succes.

Aansluitend maakte hij samen met Eloise de autobiografische muziekshow “Nat King Cole and me”. Porter vindt zichzelf niet een pure musicalartiest en besloot een solo-CD op te nemen. Water (2010) werd uiteraard geproduceerd door Kamau Kenyatta. Porter ontving voor deze CD een Grammy (beste jazz vocalist), uniek voor een debuutalbum.

Enkele quotes uit recensies:

Gregory is the real deal and a revelation in terms of new male jazz singers, but I think that his voice coupled with his songwriting may be the thing that leaves most listeners with their mouths open”.

“A disarmingly sincere performer, with a groove that never quits, a voice of incredible virtuosity and a seemingly universal appeal as a songwriter”.

1960 What? 1960 Who?

Toeval of niet? De titel van één van mijn favoriet Porter-songs heeft iets te maken met m’n geboortejaar. Vergelijk dit nummer met de andere clips en je hoort hoe veelzijdig GP is. In de song toont hij zijn sociale betrokkenheid, het nummer gaat namelijk over de rassenrellen in Detroit in de 60-er jaren (“the motorcity is burning”) waarbij vele zwarte Amerikanen omkwamen.

“some folks say we gonna fight cos’s this here thing ain’t right”

-*-

“Did you pick the wrong one?

Confused you with his smile

Tricked you with his letters

And his flashy style”

(uit: Lonely One).

-*-

CD tip: Water

*

*

*

Snel geld verdienen via internet? Simpel, snel, doeltreffend, niet tijdrovend en geschikt voor iedereen: klik hier.

Posted in: Muzikaal Peter