Héé scheids, ben je blind ofzo?

Posted on 29 november 2011

0Aanleiding:

Logo sc. Terschelling

Kleine kinderen worden groot. voetballen ze bij de pupilletjes en spelen ze in het eerste. Maar mijn zoons Pieter, Daniël en veel van hun vrienden zijn nog even fanatiek als toen. Vroeger moesten we lachen om de volwassen fratsen die de kleine pupilletjes uithaalden: stoer spugen in het gras, bal achter het standbeen langs (omdat ze daar de hele week in de tuin op hebben geoefend) een arrogante high-five na een goal, of juist een doelpunt héél uitbundig vieren. Je kent het wel …..

Voetbal.

De uitspraak “voetbal is oorlog”, toegeschreven aan Rinus Michels, zegt veel. Zoals jullie weten woon ik op Terschelling en met de mentaliteit zit het hier wel goed (althans langs het voetbalveld …..). Soms zie je echter berichten voorbij komen waar je van schrikt: “scheidsrechter aangevallen door spelers”, scheidsrechter buiten complex opgewacht door supporters”. Maar het komt, ook hier, dichterbij ……

Het schijnt dat een ploeg (uit Friesland), in de poule waarin ook de sc. Terschelling speelt, op de nominatie staat om uit de competitie te worden verwijderd vanwege bedreigingsgedrag jegens een scheidsrechter. Oeps! Dat wordt menens!

Laat doordeweek thuis.

Maar ook prestatiegerichte, schreeuwende ouders langs het pupillenveld zijn buitengewoon irritant!

Het sportveld als spiegel van de maatschappij. De SIRE-campagne “geef kinderen hun spel terug” met als slogan: “Laat maandag t/m vrijdag thuis op zaterdag!” is hier een gevolg van.

Enge ziekte.

Pieter had “uit” gevoetbald, in een klein dorpje in Friesland. Hij vertelde: “de keeper van de tegenstander kreeg een rode kaart”. Ik vroeg waarom. Het bleek dat hij iets naar de scheidsrechter had geroepen wat te maken had met een ongeneeslijke ziekte. En dat: “terwijl de moeder van de scheids daar net aan overleden was”, vertelde Pieter.

Afgezien van het laatste jammerlijke detail is het natuurlijk ongelooflijk dat iemand zoiets roept tegen een scheidsrechter. Rest van het seizoen schorsen zou ik zeggen. Ik begreep dat ook de medespelers en coach van de club niet blij waren met dit gedrag en hebben ingegrepen, gelukkig maar!

Commentaar op scheids.

Wij zijn met Frisse Wind lid van de OSSH, de businessclub van de sc. Heerenveen en zit daarom zeer regelmatig op de tribune van het Abe Lenstrastadion. Steeds weer verbaas ik me over reacties van spelers van de uit én thuisploeg op beslissingen van scheidsrechters. De scheids fluit en onmiddellijk stuiven er spelers op af. Rennen naar ‘m toe, gebaren ijverig, schreeuwen, komen binnen zijn “comfort zone”, springen wild heen en weer en proberen de scheidsrechter op andere gedachten te brengen.

Een nutteloze exercitie lijkt me. Ik heb nog nooit een scheidsrechter gezien die reageerde met: ” Sorry, jullie hebben gelijk. Ik trek die gele kaart in!”.

Foutje bedankt.

Opvallend vind ik dat fouten van voetballers worden afgedaan met “hij zat niet in de wedstrijd”. Foutjes van scheidsrechters daarentegen worden breed uitgemeten. Het is alsof een een scheids een misdaad tegen de menselijkheid heeft begaan wanneer hij in een verkeerde beoordeling heeft gemaakt. Zó gaan coaches, voetballers en reporters te keer!

Opvallend vind ik dat een coach het regelmatig in z’n hoofd haalt om een nederlaag van zijn, 90 minuten als een krant spelende ploeg, in z’n geheel aan een minimaal foutje van de scheidsrechter toe te schrijven. De betreffende sportverslaggever gaat er dan ook nog serieus op in! Logisch! Extreme uitspraken, confrontatie, spektakel, voer voor de pers!

Aangeschoten wild.

Al met al wordt een scheidsrechter steeds maar meer aangeschoten wild. Object van scheldpartijen en  schuld van verlies van wedstrijden. Redelijk onbeschermd. En: het gedrag van onze profs en coaches richting de arbitrage functioneert als een voorbeeldfunctie richting amateur- en jeugdvoetballers. Zo hoort het toch? Dus: zie je daar ook een afnemend respect.

Ik ben mening dat de leiding van voetbalteams (en de KNVB?) spelers moet verbieden om in contact te treden met, of commentaar te hebben op de scheids tijdens de wedstrijd. Beslissingen accepteren. Niet zeuren. Wedstrijdleiding is géén democratisch proces. De regels dus aanscherpen én handhaven!

Alleen de aanvoerder van het elftal mag op een normale manier vragen stellen. De rest van het team houdt zich gedeisd. Punt uit.

Trouwens……

Heb je gisteravond die wedstrijd op tv gezien? Die scheids was écht slecht! Twee keer een penalty over ’t hoofd gezien! En een ónterechte rode kaart! Belachelijk! Schorsen die kerel!


Posted in: Van alles