Rot Duitsers.

Posted on 14 november 2011

2Aanleiding:

Ik woon op Terschelling. Het aandeel Duitse gasten is hier minimaal in vergelijking met eilanden als Texel en Ameland. Maar in midweken in het voor- en najaar liggen er regelmatig bruine vloot-schepen in de haven met Duitse schoolgroepen. Deze kinderen lopen dan door het dorp, zijn uitgelaten, praten soms wat harder. Net zoals Nederlandse pubergroepen.

Dat mag niet!

Kinderen weten niet altijd wat ze zeggen. Toen die van mij jonger waren maakten ze regelmatig opmerkingen in de sfeer van: “er lopen ook weer van die rot Duitsers door het dorp”. Natuurlijk corrigeerde ik de kinderen dan, wisten zij veel ….

Conflict tussen de toenmalige Nederlandse en de toenmalige Duitse regering.

Ik verbaas me over de anti-Duitse sentimenten die mij van tijd tot tijd ter ore komen, erger me er zelfs aan. Hoor ze van kinderen, maar ook van Horeca-medewerkers en winkelpersoneel. Vreemd! Ze zijn allen van de generatie ná het “conflict tussen de toenmalige Nederlandse en de toenmalige Duitse regering”. (Jiskefet). Schijnbaar is er sprake van een soort collectieve ingewortelde antipathie.

Apart.

Ik ben voor mijn bedrijf regelmatig in Duitsland. Ik kan niet anders zeggen dan dat het prettig werken en verblijven is bij onze oosterburen. Men is gastvrij, respectvol en duidelijk. Over het algemeen minder blabla maar meer grondig en gedegen. In de horeca bijvoorbeeld zeer gastvrij en vakkundig. Daar wordt het als een ambacht gezien, in Nederland jammergenoeg soms als een branche waarin je blijft hangen als je niks anders kunt.

Historie

De oorlogsgeschiedenis van Duitsland is een gevoelig onderwerp. Over een onderdeel ervan deel ik de interesse van (wijlen) mijn vader die mijn kinderen ook over hebben genomen: D-day. Vooral de achtergronden, strategie, uitvoering en andere aspecten van deze grootste logistieke operatie ooit zijn fascinerend. Reden voor menig bezoek aan Normandië: de landingsstranden, het Mémorial in Caen en andere bijzondere plekken.

Die andere historie

Daardoor leer je ook genuanceerd kijken naar andere aspecten uit deze vreselijke periode. Het is een gevoelig onderwerp. Maar het Duitse volk bestond niet alleen uit Nazi’s, hielenlikkers en aanhangers van het Nationaal Socialisme. Voor de Duitsers had Hitler twee gezichten: Hij heeft eind jaren ‘30 de inwoners van Duitsland na de represailles van de Eerste Wereldoorlog hoop gegeven en uit een crisis gehaald. Veel burgers hadden weer werk en de salarissen waren heel redelijk. Hij gaf het volk welvaart en had daardoor krediet. Hierdoor zagen veel mensen zijn ware gezicht en bedoelingen te laat.

Waarom schrijf ik dit?

Mijn oog viel op een artikel uit de Volkskrant “In het centrum van Berlijn is een monument opgericht voor Georg Elser, die in 1939 vergeefs probeerde de Duitse dictator Adolf Hitler te vermoorden.”. Dit wekte mijn interesse. Lezen, zoeken. Het blijkt dat er maarliefst 42 aanslagen op Hitler zijn gepleegd. In een aantal gevallen is hij ternauwernood aan de dood ontsnapt. Dit geldt ook voor de aanslag van Elser.

De voorbereiding.

Hitler tijdens toespraak in Bürgerbräukeller (achter hem de pilaar met explosieven).

Hitler zou op 8 november 1939 in de Bürgerbräukeller van de NSDAP een toespraak houden vanwege de jaarlijkse herdenking van zijn eerste machtsgreep. Georg Elser liet zich in de periode voor 8 november ’s nachts een aantal keren insluiten in de Bürgerbräukeller om een pilaar uit te hollen en daar een tijdbom in te plaatsen.

De bom werkte op een zeer nauwkeurig tijdmechanisme, afgesteld op een moment tijdens de speech. Er leek niets fout te kunnen gaan.

Maar toen…..

De toespraak in de Bürgerbräukeller stond gepland om 20.30 uur maar Hitler was al om 20.00 uur aanwezig, hij begon zijn toespraak daarom vroeger dan gepland. De bom ging exact volgens plan af. Hitler was toen echter al 13 minuten vertrokken. Er waren 63 gewonden en 8 doden en de Bürgerbräukeller was volledig verwoest. Ook deze keer kwam Hitler er zonder kleerscheuren vanaf. Eser werd gepakt, overgebracht naar Dachau en in opdracht van Heinrich Himmler geëxecuteerd. Maar: deze daad vormde het topje van de ijsberg ……

Leed en pijn.

De Nazi’s hebben onbeschrijfelijk veel leed veroorzaakt. Miljoenen doden, verwoesting, teveel om op te noemen. Maar, net als in iedere totalitaire staat, was er veel onvrede. Dat is van alle tijden. Kijk naar Syrië, Lybië, Egypte, Iran en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Het klopt: Hitler toonde z’n ware gezicht en had veel trouwe volgelingen, schoften in mijn ogen. Vreselijke wezens die de benaming “mensen” nauwelijks verdienen en onvoorstelbaar veel leed hebben veroorzaakt.

In gesprek.

Maar, aan de andere kant: praat eens met die andere Duitsers die bewust de oorlog hebben meegemaakt. Ook zij hadden het vreselijk en hoorden pas na de oorlog pas wat er écht aan de hand was “Wir haben es nicht gewusst”. Veel schamen zich nu nog diep voor alles wat er gebeurd is. En ik ben blij dat ik met dat soort mensen heb mogen spreken al is het niet een onderwerp wat gemakkelijk aan de orde komt.

Voetbal

En nu stop ik. Duitsland-Nederland op tv! Ik hoop wel dat we winnen van die rot Duitsers!

-*-
-*-

Tip!

Een zeer boeiend boek over dit onderwerp en méér achtergronden: Hitler, de Duitsers en de Holocaust.

Posted in: Van alles