Rederij Doeksen of EVT-2.

Posted on 3 november 2011

6Aanleiding:

Eerder schreef ik over de rederij-perikelen op Terschelling. Volgens mij heel genuanceerd …………… Kan ik makkelijk zeggen. Op mijn weblog. Wie doet me wat?

Maar: ik kreeg er veel reacties op. Negatief en positief. Betrokkenen reageerden ongekend fel. Eilanders kijken de kat uit de boom.

Als grappig bedoelde afsluiting raadde ik bootjesverhuur Ouwe Seun aan als lachende derde. Dit werd niet door alle lezers als funny beoordeeld. Maar het was wel degelijk bedoeld als humor om te lachen!

En nu schrijf ik er weer een stukje over onder het motto: “hij die de dood vreest is een lafaard!” (vrij naar Rinus).

Want.

Ik moet eerlijk zeggen dat de nieuwe rederij, de EVT, verwarrende signalen begint uit te zenden.

Vooropgesteld: zoals ook in mijn vorige bijdrage over dit onderwerp te lezen valt heb ik bewondering voor het doorzettingsvermogen van de initiatiefnemers. Maar ….. ik heb een paar kanttekeningen:

Wanneer vaart het nieuwe schip?

De EVT heeft inmiddels een traditie in de aankondiging van nieuwe schepen en de indiensttredingsdatum ervan. Al sinds de start van deze rederij. Nieuwbouwschepen werden aangekondigd, gebruikte schepen waren in aantocht. Maar dan tóch weer niet ……..

Het nieuwe schip, de Spathoek (aangeschaft in 2011) is al reeds op Terschelling geweest. Maar wanneer het écht gaat varen is onduidelijk. Dan weer “voor de Oerol”, dan “rond september” en nu wordt de datum van 1 april 2012 genoemd. Problemen rond keuringen en andere zaken hopen zich op. Ik hoop dat het lukt op de genoemde datum maar wil het eerst zien!

Ik weet het: de EVT heeft gewoon te maken met veel tegenwind en tegenslag. Dán zijn er weer wettelijke obstakels of bezwaren van de concurrent, dán zijn er problemen met reddingsmiddelen of gebruik van aanlegsteigers, dán wordt er een complottheorie op topambtenarenniveau gepresenteerd en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Een ware soap die zelfs de Quote haalde.

Zoals ik ook in mijn vorige stuk schreef is het voor de argeloze leek, waar ik me zelf ook toe reken, nauwelijks meer te volgen. Maar, nogmaals, het doorzettingsvermogen van de EVT’ers blijf ik bewonderenswaardig vinden.

De tarieven.

De website veerbootinfo.nl presenteerde de volgende prijsanalyse:

“Als de Spathoek gaat varen zal een passagier voor een retour €21,50 betalen. Doeksen vraagt hiervoor €25,06.

Voor auto’s wordt een tariefsysteem per halve meter gehanteerd. Voor auto’s tot 2 meter betaalt men €46,40, voor elke halve meter komt daar €11,60 bij. Voor een gemiddelde auto van 4 a 4,5 meter betaalt men dus €104,40. De concurrent Rederij Doeksen hanteert echter maar 3 tarieven: kleiner dan 3 meter: €85,26, Van 3-5 meter: €136,44 en groter dan 5 meter: €151,60.

Dit betekent dat EVT 46% tot 15% voordeliger is dan Doeksen voor auto’s kleiner dan 5 meter.
Als kanttekening moet hierbij geplaatst worden dat Doeksen een hoger bedrag voor auto’s hoger dan 1,95 meter, EVT heeft dit niet, omdat er op de Spathoek geen hefbare autodekken zijn.
Ook de prijzen van fietsers en motoren liggen lager bij EVT: Voor fietsen betaalt men €11,10 bij EVT en €13,24 bij Doeksen. Motoren bij EVT €22,20 om €39,66 bij Doeksen.

Voor een een gemiddeld gezin wat op vakantie gaat naar Terschelling betekent dit een aardig verschil: Een MPV van 4,4 meter, 2 volwassenen en 3 kinderen komt bij EVT uit op €180,10. Bij Doeksen is men €222,50 kwijt.

Honden reizen bij EVT altijd al gratis mee, maar in 2012 zal dit ook bij Rederij Doeksen gratis zijn.”

Mijn mening? Als deze cijfers kloppen zijn de prijsverschillen niet zo spectaculair als destijds bij de lancering van de EVT werd beloofd.

De site.

De nieuwe website van de EVT ziet er prima uit. Strak, duidelijk en snel. Mooie fotografie en een aangename navigatie. Complimenten! En…..Boeken én betalen voor 2012 is reeds mogelijk.

Het schip.

De foto’s van het nieuwe schip beloven veel. Alhoewel het een gedateerd schip is ziet het er prima uit. Bewondering voor de wijze waarop het is opgeknapt.

Maarrrrr …..

Nieuwe inrichting bar MS Friesland (rederij Doeksen). Foto: veerbootinfo.nl

Dankzij de EVT is Doeksen “wakker” geschud en is er een aanzienlijke kwaliteits- en service verbetering bewerkstelligd. Chapeau!

Toch een bedenking: Als ik badgast was zou ik me eerst even achter de oren krabben alvorens ik, met de informatie die nu bekend is (of juist niet …..), m’n vakantie in 2012 boek én betaal bij de EVT.

Eerst zien en dan geloven.

En anders hebben we altijd nog BVOS achter de hand! Die varen altijd!

-*-

Commentaar

Willem Boot, rederij-expert, voegde op Skylgenet nog een advies toe in een commentaar op deze column: “Maar misschien is er een alternatief: “U kunt uw tickets online bestellen op onze website of aan boord voor de afvaart van dat moment.” (bron: website EVT).” …………