Quote op Terschelling: iedereen is er miljonair.

Posted on 28 oktober 2011

3Aanleiding

Het maandblad Quote lees ik nooit. Ik werd echter door een volger van mijn weblog getipt dat ik het novembernummer moest kopen. Dus: direct naar boekhandel Funke. Gelukkig had Cora nog een exemplaar voor me. De omslag beloofde vuurwerk.

“Schateiland Terschelling. Iedereen is er miljonair, van fietsenmaker tot hotelier.” 

De inhoud

De aanhef van het artikel belooft veel.

Terschelling is, volgens Quote, ‘de grootste goudmijn van de Nederlandse kust .’

Eerlijk is eerlijk. Ze hebben hun research goed gedaan, niet altijd goed geïnterpreteerd, maar daarover later meer.

Journalistiek

Het is journalistiek knap in elkaar gezet. Er zitten handige trucjes, suggesties, verdraaiingen maar soms ook onjuistheden in het artikel:

* Volgens Quote suggereert een (rijke) eilander dat het mis is gegaan met rederij Doeksen vanaf het moment dat de Doeksens van het eiland zijn vertrokken. Snap ik niet. Wie bedoelen ze daarmee?

* Families worden op één hoop geveegd; de familie van Dieren bezit, volgens Quote, gezamenlijk, de Appelhof, de Kooi en de Walvis.

* Quote begrijpt het principe van verkoop niet. Wanneer een ondernemer een appartement verkoopt in een vakantiecomplex is de huuropbrengst vervolgens voor de nieuwe eigenaar en niet voor de verkoper: “appartementen die eerst worden verkocht aan particuliere investeerders, om ze daarna te verhuren aan toeristen. Dat is namelijk twee keer cashen.” Denkfoutje of bewuste verdraaiing?

* De provocerende retoriek is niet van de lucht: “rammende miljoenenbusiness”, “kampeergrasveld Camping de Kooi”Hessel serveertloempia’s en tompoucenin z’n Kerstmenu. Tijs Knop-fietsverhuur plaatst dagelijks “drie volle fietsentrailers” voor het pand van collega Zeelen. De Walvis is nu ineens een “biertent”. De toerist wordt gezien als een “cashcow” en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Oeps!

* Maar … Degene die Quote heeft voorzien van inside information had misschien iets zorgvuldiger moeten zijn: Els Kuiper-Hek is bijvoorbeeld al jaren niet meer onder ons …

* Diezelfde informant had de auteur moeten wijzen op het feit dat raadslid Arie Doeksen geen familie is van de rederij-eigenaren en dat de rederij-discussie op het eiland inmiddels veel minder een issue is dan in het artikel wordt gesuggereerd. Ook had deze Quote op feitelijke onjuistheden kunnen wijzen: met het jaarlijks aantal toeristen en hoeveelheid fietsen zitten ze er flink naast. Ook schetsen ze een verkeerd beeld van de toeristenbelasting-materie.

Erfpacht.

Soms verrast het artikel ook. Ik begrijp nú dat Staatsbosbeheer de erfpacht verhoogt omdat ze vinden dat, vanwege het (naar hun mening) té lage niveau ervan, de hotel- en campingprijzen óók lager hadden moeten zijn.

En omdat dát niet het geval was moest SBB wel verhogen! Logisch toch?

Want, aldus SBB-Rentmeester Martijn van der Molen:

“De erfpacht op de eilanden is onnatuurlijk laag. Daarom zeg ik: draai het eens om. Omdat de erfpacht zo bescheiden is, zouden de kamer- en campingprijzen lager moeten zijn dan elders. Maar dat zijn ze niet.”

Staatsbosbeheer als bewaker van het eilander prijsniveau! Zo had ik het nog niet bekeken.

Kortom

Het eiland wordt door Quote als een karikatuur van zichzelf neergezet: een stelletje geldbeluste dwazen die miljonair zijn geworden door toeristen uit te melken en elkaar dood te concurreren. Geldwolven “van de wal” vullen hun zakken en smeren ‘m daarna. Puissant rijke eilander families plaveien hun oprijlanen met goud en de politiek functioneert op Bananenrepubliek-niveau.

Of …

Is de Quote-redactie misschien  jaloers op hun voormalige chef Jort Kelder?

Een mooi zomerhuis op Terschelling wil iedereen toch wel?

Al struikel je hier over de miljonairs …

-*-

Eerlijk is eerlijk!

Quote staat open voor kritiek. Ze hebben dit artikel ook op hun site gepubliceerd.

-*-

-*-