Het getij wacht zelfs niet op zijne majesteit

Posted on 21 oktober 2011

0De overgrootvader van koning Willem Alexander, prins Hendrik, bezocht in 1908 Terschelling. De prins, die op het eiland een paar gezellige dagen schijnt te hebben gehad, bezocht onder andere de Brandaris.

Vanwege de kentering van het tij moest het schip, waarmee de prins naar Harlingen zou worden gebracht, vóór vier uur vertrekken. Het was inmiddels vijf voor vier en de reisbegeleiding had Hendrik al een aantal keren aangespoord om te vertrekken.

Toen hem weer werd gevraagd op te schieten antwoordde de prins kribbig: “zeur niet, ik ben nog in gesprek!” waarop de vuurtorenwachter de historische woorden sprak: “het getij wacht zelfs niet op zijne majesteit!” .

Uw wens is mijn bevel.

De prins was gewend dat alles werd geregeld en aangepast naar zijn wensen. Afstemmen op anderen en het sluiten van compromissen was niet zijn sterkste punt. De vuurtorenwachter, op zijn beurt, kende maar één wet: de wet van de zee.

Egoïst of watje?

Links een prachtige tekst van de onvolprezen Loesje. Het leven bestaat immers uit compromissen. Jouw mate van succes wordt bepaald hoe jij daar een weg in weet te vinden. Of je je doel bereikt, rechtstreeks of via een omweg.

Dram je teveel door dan ben je een egoïst. Geef je te gemakkelijk toe dan ben je een watje. De optelsom van vele elementen bepaalt de vorm van de communicatie en jouw rol erin.

Communicatie: je bent nooit te oud om te leren. In een volgend blog meer daarover.

Your call

Een beroemde radioconversatie op volle zee tussen het Amerikaanse vliegdekschip USS Coral Sea (US Ship) en CND (CND reply):

US Ship: “Please divert your course 0.5 degrees to the south to avoid a collision.”

CND reply: “Recommend you divert your course 15 degrees to the South to avoid a collision.”

US Ship: “This is the Captain of a US Navy Ship. I say again, divert your course.”

CND reply: “NO!! I say again, you divert your course!”

US Ship: “THIS IS THE AIRCRAFT CARRIER USS CORAL SEA, WE ARE A LARGE WARSHIP OF THE US NAVY. DIVERT YOUR COURSE NOW!!”

CND reply: “This is a lighthouse. Your call.”

Tja, die vuurtorenwachters…

-*-

-*-

-*-