Orka Morgan weet het zeker …

Posted on 17 oktober 2011

5Aanleiding:

Morgan is verhuisd naar Tenerife. Wie wil dat nou niet? Op een mooi eiland wonen. Ik weet er alles van. Schrijf er zelfs stukjes over.

Maar Morgan is een orka. Heeft er zelf niet zoveel over te vertellen. Staatssecretaris Bleeker wel. Hij heeft het besluit genomen.

Discussie:

Morgan werd in juni 2010 sterk verzwakt aangetroffen in de Waddenzee bij Lauwersoog. Zonder menselijk ingrijpen zou ze zijn overleden. Een manmachtige reddingsoperatie volgde. Het dier werd naar het Dolfinarium in Harderwijk gebracht waar het aansterkte.

Onmiddelijk kwam er onderzoek op gang. Wat moest er met Morgan gebeuren?

Orka’s leven in familiegroepen. Het verlaten van een dergelijke groep is ongewoon. De aanwezigheid van een dergelijk dier in de Waddenzee is nog zeldzamer omdat de groepen niet bepaald in de buurt van de Nederlandse kust leven.

Deze familiegroepen zijn gedeeltelijk in kaart gebracht. Kenmerken als rugvinnen en het grijze zadelvlak achter de rugvin zijn kenmerkend. Maar ook de geluiden zijn herkenbaar. Orkafamilies hebben zelfs een eigen dialect! Tot slot is er DNA-onderzoek gedaan. Een match met een “bekende” familiegroep werd niet gevonden.

Waarschijnlijk is Morgan afkomstig uit de wateren nabij Noorwegen. Een groep van maarliefst zeven (…) wetenschappers concludeerden onafhankelijk van elkaar dat het niet verstandig is om de orka vrij te laten. De kans dat Morgan zal worden opgenomen in een familiegroep is te verwaarlozen. Verder was men niet overtuigd van haar jachttechniek. Hoe zou ze anders verzwakt en alleen in de Waddenzee terecht zijn gekomen? Bovendien heeft ze nu al té lang niet zelf hoeven te jagen.

Het advies was derhalve om Morgan de rest van haar leven in gevangenschap te laten doorbrengen. Attractie-natuurpark Loro Parque op Tenerife toonde zich bereid zich over de orka te ontfermen.

Tot zover duidelijk…

Maar in Nederland werkt dat anders. Gelukkig maar. Dierenactivisten (verenigd in de Orka Coalitie) en wetenschappers (de Free Morgan Foundation) kwamen in actie. Zij zijn van mening dat de natuur z’n gang moet gaan en dat er wel degelijk overlevingskansen zijn.

Websites werden gestart. Alle media besteedden er aandacht aan. Rechtzaken werden aangespannen. Kamervragen gesteld. Open brieven in de pers gebracht. Polls opgezet. Morgan werd een national politiek issue, gelijkwaardig aan de Kunduz-missie, de Griekse schuldencrisis, de uitlatingen van Wilders en de discussie over de status van het koningshuis.

Tenslotte sprak staatssecretaris Henk Bleeker het verlossende woord: Morgan verhuist naar Tenerife. Punt uit dacht je? Nou nee. Ook dit besluit werd onderwerp van een rechtszaak. Zonder resultaat; Morgan verhuist.

Conclusie?

Als ik globaal bereken wat deze orka ons kost, kom ik op een bedrag uit waarmee een kleine Nederlandse gemeente het begrotingstekort kan oplossen: kosten voor vervoer, verblijf, wetenschappelijke rapporten, websites, advocaten, rechters en andere professionals. Vele tonnen zijn er mee gemoeid!

Nu zou ik kunnen gaan roepen dat het te gek voor woorden is dat in een land waar vreemdelingenhaat, gedoogbeleid, steun aan zwakke landen en buitenlandse militaire missies belangrijke kwesties zijn toch de discussie over een orka de boventoon voert. En dat het absoluut ontoelaatbaar is dat Morgan zoveel geld kost.

Dat doe ik niet.

Onze welvaart.

Eigenlijk is het heel bijzonder en zegt het veel over het welvaart- en beschavingsniveau van ons landje.

Wij zijn bevoorrecht te zijn geboren zijn in een land waarin we ons druk maken over het lot van een orka in plaats met de vraag of we onze kinderen morgen nog wel te eten kunnen geven.

En … we hebben nu wel een excuus om toch maar weer eens naar Tenerife te gaan!

Bedankt Henk! Hoezo welvaart?

-*-

Intussen …

Intussen is Morgan “in training” op Tenerife en schijnt het helemaal goed te gaan met het dier. De soap is echter nog niet ten einde. De Orka-coalitie heeft in december 2012 nogmaals geprobeerd om via de rechter af te dwingen dat Morgan zou worden vrijgelaten. De uitspraak van de rechter niet in hun voordeel: de verhuizing naar Tenerife werd niet als onrechtmatig aangemerkt in het vonnis.

En: het Dolfinarium heeft bekend gemaakt dat Morgan hun ruim € 1.000.000,00 heeft gekost.

Snap je wat ik bedoel? …

Posted in: Van alles