Cuby: I’m gonna write your name in the sky.

Posted on 26 september 2011

4


Dank.

Mijn dierbare vriend Maarten Hoekstra uit Assen stuurde mij een bericht terwijl wij met ónze band repeteerden (…). Cuby is niet meer. Harry Muskee uit Grolloo. De roemruchte voorman van Cuby and the Blizzards.

Cuby.

Cuby and the Blizzards vormden, samen met Shakey Sam, mijn vroege muzikale vorming.

C & B repeteerde in “de deel” van het boerderijtje dat Muskee in het Drentse Grolloo had gehuurd. De meest bekendste bandleden waren Eelco Gelling en Herman Brood.

Met Herman Brood in de band werd het legendarische album Groeten uit Grolloo opgenomen, waarvan Another day another road een hit werd. Somebody will know someday is mijn absolute, “all time” favoriete nummer van C&B.

De band maakte in 1967 en 1968 tournees met o.a. Van ‘the Man’ Morrison. Na de opnamen van de hit Distant Smile (eind 1967) viel de band voor de eerste keer uiteen doordat Herman Brood een “probleempje” had rond geestverruimende middelen. Muskee en Gelling hadden vervolgens verschillende ideeën over de toekomst van de band.

De naam werd weer gewijzigd in Cuby + Blizzards. Nadat Herman Brood zich weer bij de groep had aangesloten kreeg de groep weer meer bekendheid. Maar na een korte tijd verlieten Brood en anderen de groep. Na het vertrek in 1977 van Eelco Gelling naar de Golden Earring ging Harry Muskee verder onder de naam Harry Muskee Band en daarna als Muskee.

Begin ’90 werd de oude bandnaam weer opgepakt. Sindsdien maken oudgedienden Herman Deinum, Helmig van der Vegt en Hans Lafaille weer deel uit van Cuby + Blizzards. Cuby maakte daarnaast ook furore in kleine bezettingen, intieme concerten, pure blues.

Tot slot.

Toeval bestaat niet. Vorige week ontdekte ik een opname van Cuby opgenomen tijdens de uitvaart van Relus ter Beek. Drie dagen later schreef ik een blog over Shakey Sam, ook een Nederlandse blueslegende die niet meer onder ons is.

Cuby, bedankt. Jij leeft voort in je muziek.

One misty morning
I’m gonna write your name in the sky
One misty morning
I’m gonna write your name in the sky
And after that babe
I run away at myself and cry

(Uit: Somebody will know someday).

-*-

Posted in: Muzikaal Peter