Mag ik 90 seconden van uw tijd ? …

Posted on 6 september 2011

0


Aanleiding:

“Mag ik 90 seconden van uw tijd ?” Met deze vraag begint het telefoongesprek. Het blijkt dat de dame belt namens een grote verzekeringsmaatschappij. Ze zegt dat het gaat om een korte enquête over pensioenen. Aangezien voor mij (voor wie niet trouwens?) de pensioengerechtigde leeftijd met rasse schreden dichterbij komt besluit ik mee te werken.

Het gesprek:

Na controle van de bedrijfsgegevens komt mevrouw tot zaken. De vragen branden los: “hoeveel werknemers heeft u, hoe lang zijn ze bij u werkzaam, hoe is het pensioen geregeld, bij welke maatschappij, hoe lang loopt die verplichting nog ?”. Ik antwoord braaf.

Toen stelde ze de vraag: “wat is uw emailadres ?”. Ik ben nogal traag van begrip, zal wel met m’n leeftijd te maken hebben, maar het kwartje viel nu pas …

“Wat moet u met mijn emailadres ?”, vraag ik vriendelijk, want dat ben ik. Toch?

Ze legt me uit dat ik informatie van haar krijg als het huidige contract afloopt. “Aha”, zei ik, “U gaat mij ongevraagd een offerte sturen !”. Dat was natuurlijk niet het geval, dat snap je al. Het gaat om algemene informatie, niet agressief gepresenteerd volgens haar. Moet er ook nog bijkomen …

Ik werd een beetje nijdig: “Mevrouw, streep mijn emailadres maar weer door. Dit is namelijk geen enquête maar een ordinair verkoopgesprek !”.

Zo moest ik dat niet zien. Met de resultaten werd wel degelijk iets gedaan. We hakketakten heen en weer. Het was duidelijk dat in haar script stond dat ze vriendelijk en begrijpend moest blijven. Daar deed ze haar best voor. Het was een keurige dame. En ik ben een keurige meneer dus ik beëindigde het gesprek.

Dus …..

De meningen over het “bel me niet”-register zijn verdeeld. Ik ben er overigens wel positief over, al werkt het voor zakelijke aquisitie niet.

Om de regels rond dit register te omzeilen worden de callcenters creatief. Verkoopgesprekken heten ineens enquêtes of worden aangekondigd als controle-calls: “Ik wil even met u uw registratiegegevens controleren”. Ja hoor, geloof je het zelf ?

Logisch. Callcenters moeten ook hun omzet halen, hun mensen aan het werk houden. Maar misschien is het verstandig om de eerste regels van de wetswijziging uit 2008 op te nemen in de instructie van de nieuwe callcentersmedewerkers. Hare Majesteit richt namelijk persoonlijk in Pluralis Majestatis het woord tot hen, misschien maakt dat indruk !:

“Wij Beatrix, …etc. … doen te weten: dat het voorts wenselijk is het verbod op het verzenden van ongevraagde elektronische communicatie voor marketingdoeleinden zonder voorafgaande toestemming uit te breiden naar communicatie aan rechtspersonen …”

Zo duidelijk ?