Twente: het Normandië van Nederland.

Posted on 25 juli 2011

0


Marga Bult is een uitmuntende zangeres, geboren als Marga Groeneveld in het Twentse Lattrop. Marga is trots op haar Twentse roots. Terecht. Het is één van de mooiste stukjes Nederland.

Twente is het Normandië van Nederland: weelderig groen, je moet wat meer moeite doen om de échte schoonheid te ontdekken. Enigszins onderschat met een zelfgekozen underdog-positie. Mystiek, groen, glooiend, gastvrij. Qua beleving vergelijkbaar met Normandië, alleen de zee ontbreekt (hoewel in het Twentse Haaksbergen wel een café Zeezicht te vinden is, maar dat terzijde…).

De prachtige slogan, ‘La Normandie; c’est maintenant !’  heeft iets geheimzinnigs, ongrijpbaars. Vergelijkbaar met de vorige Twentse slogan ‘Twente jezelf’ die nu helaas is vervangen door ‘Tijd zat in Twente’. Jammer.

‘Tijd zat in Twente’ kan niet in de schaduw staan van z’n voorganger. Op geen enkele wijze. Met een incrowd taalgrap trek je geen toeristen. Daarnaast heeft ‘zat’ een negatieve bijklank. Ik ben het zat, of zelfs dronken. Fout dus.

Ik herken het proces. Regionale toeristische organisaties zijn vaak het beste te vergelijken met een kruiwagen vol met kikkers. Vanwege de financiële belangen wil iedereen meepraten en als een reu een geurtje achterlaten op de boom van de regio-promotie.

En wat doen je dan: je komt met iets nieuws en overlegt veel, héél veel erover. Je realiseert je niet dat je met ‘Twente jezelf’ goud in handen hebt. En dat is niet slim. Marketing is een vak, niet een democratisch proces. Je gaat als chirurg toch ook niet in overleg vaststellen hoe een blindedarm zal worden verwijderd?

Genoeg gezeurd. Terug naar waar we mee begonnen: Marga Bult. Een fantastische zangeres en een showbizz-persoonlijkheid. Deze “Dutch diva” heeft een prachtige Twentse tongval maar probeert dat op de landelijke tv krampachtig te vervangen door “hoog-Haarlemmerdijks”. Inclusief een rollende R. Zonde.

Niet doen Marga. Niet doen Twente. Wees trots op wat en wie je bent, hebt en uitstraalt. Dat is meer dan genoeg … Twente jezelf.