Leg mijn blaas het zwijgen niet op

Posted on 25 juli 2011

0Aanleiding:

Onlangs bracht ik mijn zoon Pieter naar zijn stageplek in Houffalize in de Belgische Ardennen. ’s Avonds, aan de stamtafel van het dorpshotel, las ik de krant “Het Laatste Nieuws”. Mijn blik viel op een kop op de voorpagina: ‘Leg mijn blaas het zwijgen niet op’.

Waar gaat dit over ?

De kop sloeg op de naam van een actiegroep. Deze is naar de rechter getogen om een uitspraak te vragen over een vorm van onrecht. Tijdens de Gentse Feesten; een tiendaags festival in juni met ruim 1.7 miljoen bezoekers, is er in hun ogen sprake van ongelijkheid.

De stad Gent plaatst tijdens dit evenement namelijk 200 urinoirs in de stad waarin de heren gratis hun plasje kunnen doen. Voor de dames worden er slechts 16 plasgelegenheden geplaatst. Hiervoor dienen ze echter € 0,50 te betalen. En precies dát is de dames van de actiegroep “Leg mijn blaas het zwijgen niet op” een doorn in het oog.

Na jaren van subtiele en diplomatieke strijd hebben ze nu de ultieme stap genomen: de gang naar de rechter. De eis: evenveel toiletten voor vrouwen als voor mannen die bovendien gratis moeten zijn.

De gemeente zag het zwerk al drijven en zette bij monde van schepen (wethouder) Lieven Decaluwe, druk op de ketel: “De voorziene 16 toiletwagens gratis maken, zou 140.000 euro kosten. Dat kunnen wij niet betalen. Reden voor ons om, indien de rechter de actiegroep in het gelijk stelt, ook de plaszuilen voor de heren te verwijderen”.

De actiegroep kwam met aanvullende argumentatie: vrouwen hebben een kleinere blaas en hebben meer “nood” als ze menstrueren of zwanger zijn. De gemeente Gent stelde dat ze de herenplaszuilen niet als toiletten ziet. Ze vinden dat het een preventieve maatregel is tegen het wildplassen. (…)

Maatwerk tot op de druppel

De rechter heeft de gemeente Gent in het gelijk gesteld. Het gerecht volgde de gemeentelijke redenering dat plaatsing van de plaszuilen vooral een preventieve maatregel tegen het wildplassen is en voegde eraan toe dat in wild urineren de mannen “niet tot eer strekt”.

Misschien is het een idee om bij de volgende editie van de Gentse Feesten alle dames plasgootjes te verstrekken zodat ze staande hun behoefte kunnen doen. Wellicht wil Aquadomo, het Gentse waterleidingbedrijf, deze gootjes sponsoren. Hun slogan “maatwerk tot op de druppel” komt op deze plasgootjes prachtig uit!

Vrij naar Obelix: rare jongens die Belgen…

Posted in: Van alles