De scheepshoorn van Terschelling.

Posted on 12 september 2011

8


De kwestie:

Koninklijke Rederij Doeksen verzorgt, tot volle tevredenheid van badgasten en bewoners, sinds 1923 de veerdienst tussen Harlingen en de Waddeneilanden Terschelling en Vlieland. Een stabiel bedrijf met een dienstregeling die al jaren in grote lijnen ongewijzigd is gebleven.

Vertrouwd is het geluid van de scheepshoorn wanneer de Doeksen-veerboten de eilander havens binnenvaren of verlaten. Eén klank vijf minuten voor vertrek. “Boeren en buitenlui ! Spoedt u naar de postboot !”. Drie stoten op het moment dat de landvasten door de walmatrozen los worden gegooid.

Wat is er aan de hand ?

Op Terschelling hebben enkele bewoners van de Willem Barentszkade (direct aan de haven gelegen) geklaagd over het onrecht wat hen al jaren wordt aangedaan. De scheepshoorn van de veerboot die 07.00 uur vertrekt blaast de aanwonenden, 5 minuten voor vertrek, op rigoreuze wijze wakker.

Reden om in actie te komen tegen deze onvoorstelbare overlast. Dat gebeurde enkele jaren geleden. Uiteraard was de rederij bereid om tegemoet te komen aan de klachten. Een discussie op het eiland volgde. De eilander “marktplaats”-website Fodzoeker lanceerde er zelfs een poll over. De uitslag was duidelijk: 91% van de eilanders is tegen het toeterverbod.

Vreemd.

Het is eerlijk gezegd ook vreemd. Als je gewend bent aan de scheepshoorn is het 5 minuten-signaal hét sein om te gaan zwaaien naar je vertrekkende kinderen, vrienden of familieleden. Wanneer de boot dan wegvaart zonder het vertrouwde toeteren mist er gewoon iets. Net alsof het schip er stiekem tussenuit glipt.

Maar de wereld zit niet zo simpel in elkaar als het lijkt. Uiteindelijk is de kapitein eindverantwoordelijke voor de veerboot. Wie anders ? Bij extreme weersomstandigheden ligt bijvoorbeeld het uiteindelijke besluit of al of niet te varen bij hem. Er kan maar één kapitein op het spreekwoordelijke schip zijn nietwaar ?

Toeoeoet …

Zo kan het dus ook gebeuren dat een kapitein lak heeft aan het toeterverbod. Hij heeft alle recht daartoe. Van tijd tot tijd klinkt dan om 06.55 uur de vertrouwde toeter over het dorp West. Die 9% uit de enquête probeert knarsetandend de slaap weer te vatten, de resterende 91% beschouwt het als aangenaam of geeft het een functie. Je gebruikt het bijvoorbeeld als ultieme snooze-functie, zoals ondergetekende.

En nu ?

Het vredige Terschelling zal ongetwijfeld in twee kampen worden verdeeld. Felle discussies, morrende bewoners, politieke onrust, posities van B&W die ter discussie komen te staan. “Niet zomaar wat !”, zeggen ze op Terschelling.

Ik heb al geluiden gehoord dat er voorbereidingen worden getroffen voor een heuse politieke partij. Deze moet in 2014 als “one issue” partij deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. In deze regio hebben we fantastische ervaringen met dergelijke partijen, zo weten ze in Harlingen ………..

Als de stemverhoudingen zo blijven kon deze partij, PPBS 2014 (Politieke Partij Brullende Scheepshoorn) nog wel eens hoge ogen gaan gooien ! De andere partijen houden hun hart vast, zoveel is zeker. Een politieke aardverschuiving ligt op de loer, zeker nu bekend is wie de lijsttrekker wordt.

Lijsttrekker

Ik heb beloofd dat ik de naam van deze persoon niet prijsgeef. Maar ik kan alvast melden dat de lijsttrekker op Terschelling woont, in een mooi dorp ongeveer 11 kilometer vanaf West-Terschelling …………..

-*-

Nagekomen:

In Rotterdam hebben omwonenden van de haven geklaagd over de scheepshoorn van de schepen van de Holland America Line (ook al zo’n rederij die nog maar net is opgericht ……..). Veel publiciteit was het gevolg. Bestaat toeval?